
Βαρβάρα ή Ασουρές πολίτικη συνταγή
Βαρβάρα ή Ασουρές της φίλης Διόνη Μαυρουδή.
Η συνταγή είναι πολίτικη (έτσι την έκανε η μαμά της και η γιαγιά της). Ευχαριστούμε!
Ο ασουρές ή βαρβάρα είναι ένα γλυκό, γνωστό στους Τούρκους και ως το γλυκό του Νώε,
το οποίο παραδοσιακά υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία,
αλλά είναι διαδεδομένο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων των περιοχών αυτών.
- 1/2 κιλόσιτάρι
- 1 κούπαζάχαρη
- 1 κούπασταφίδες ξανθές
- 1 κούπασταφίδες μαύρες
- λίγαδαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι κομμένα στη μέση
- 1 κούπακαρύδια χοντροκομμένα
- 1/2 κουταλάκιγαρύφαλλο
- 2 κουταλάκιακανέλα
- 10 κούπεςνερό
- αλεύρι ή κορν- φλάουερ για το δέσιμο
- Για το γαρνίρισμα χοντροκομμένα καρύδια, αμύγδαλα, λίγο καβουρντισμένο αλεύρι και κανέλα
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Το αλεύρι το βάζω στο γκριλ στους 150-170 C ανακατεύοντας συχνά έως να πάρει χρώμα, το σιτάρι το βάζω στο νερό να φουσκώσει (10-12 ώρες),
μετά στη χύτρα για 45-50 λεπτά . 
Ανακατεύω το αλεύρι με λίγο κρύο νερό και το προσθέτω στο σιτάρι μαζί και τα υπόλοιπα υλικά βράζω για λίγο ακόμα έως να πήξει ελαφρά. Σερβίρω στα μπολ και γαρνίρω.






















