
Βαρβάρα ή Ασουρές υπέροχο παραδοσιακό γλύκισμα
Βαρβάρα ή Ασουρές υπέροχο παραδοσιακό γλύκισμα
Τα υλικά τα προσαρμόζουμε ανάλογα για πόσα άτομα θέλουμε να παρασκευάσουμε την Βαρβάρα μας.
Στην συνταγή μας χρησιμοποίησα υλικά για 8 μπολάκια.
Βαρβάρα ή Ασουρές Θράκης και έθιμο
Το έθιμο της Βαρβάρας ή Ασουρές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης.
Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, η μνήμη όλων γυρίζει πίσω σε εκείνα τα κρύα πρωινά που ανοίγαμε τα μάτια μας και μας περίμεναν τα μπολ με την αχνιστή Βαρβάρα και το σπίτι μοσχοβολούσε σουσάμι και κανέλα .
Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας.
Σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά. Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 έως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούνταν καλότυχος
Τα υλικά τα προσαρμόζουμε ανάλογα για πόσα άτομα θέλουμε να παρασκευάσουμε την Βαρβάρα μας.
Εδώ για 8 (μπολάκια) χρησιμοποίησα:
250γρ σιτάρι που το μούλιασα από το βράδυ σε νερό
1 ποτήρι ζάχαρη 200γρ ή άλλο γλυκαντικό αν δεν τρώμε ζάχαρη πχ στέβια
6 ξερά δαμάσκηνα κομμένα
6 σύκα ξερά κομμένα
6 βερίκοκα ξερά κομμένα
1 χούφτα σταφίδες
1 χούφτα καρύδια
2 κουταλιές σούπας καβουρδισμένο αλεύρι (σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι να πάρει λίγο χρώμα), το μισό μπαίνει στην κατσαρόλα το άλλο μισό για ντεκόρ
2 με 3 κουταλιές σούπας σουσάμι ψημένο ή περασμένο και αυτό στο τηγάνι χωρίς λάδι να πάρει λίγο χρώμα, το μισό μπαίνει στην κατσαρόλα το άλλο μισό για ντεκόρ
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
2 κομμάτια γλυκάνισο
λίγο γαρύφαλλο στην άκρη από το κουταλάκι
νερό να σκεπάσει αρκετά τα υλικά
λίγα αμύγδαλα και σουσάμι για ντεκόρ
αν θέλουμε βάζουμε και ρόδι
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Μουλιάζουμε το σιτάρι από το βράδυ για να μαλακώσει και να βράσει εύκολα την άλλη μέρα. Σουρώνουμε και βράζουμε μετά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη να δέσει.
Το νερό να έχει σκεπάσει τα υλικά γιατί με το αλευράκι θα πήξει ελαφρώς.
Θέλουμε να έχει λίγο ζουμάκι όταν την κατεβάσουμε από την φωτιά γιατί στην ουσία είναι μία γλυκιά σούπα.

Καλή απόλαυση!

Χρόνια πολλά, καλές γιορτές με υγεία!

























