
Βαρβάρα Θρακιώτικη
Βαρβάρα Θρακιώτικη της φίλης Tzeni Kitsikoudi-Hazinikolaou.
Στις 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη χάρη της Αγίας Βαρβάρας.
Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες,
όπως την ευλογιά και άλλες.
Για να την “γλυκάνουν” σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν
μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν “ΒΑΡΒΑΡΑ“.
- 500 γρ.σιτάρι αποφλοιωμένο
- 100 γρ.σουσάμι ψημένο και σπασμένο
- 450 γρ.ζάχαρη
- 5 κουταλιέςαλεύρι καβουρντισμένο
- 2 χούφτεςκαρύδια καπνισμένα
- 2 χούφτεςσύκα
- 2 χούφτεςσταφίδες
- Νερό υπολογίστε πάνω από τη μισή κατσαρόλα ανάλογα πόσο χυλωμένη θα τη θέλετε
- προαιρετικά συστήνω και χουρμάδες γίνεται πιο αρωματική και γευστική
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 20 λεπτά το σιτάρι και πετάμε το νερό.
Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου σκάσει και μας αρέσει πόσο μαλακό το θέλουμε εμείς.
Δίπλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη τα σύκα, τις σταφίδες τους χουρμάδες. Όλα ψιλοκομμένα. Αφού βράσουν αρκετά, τα σβήνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει βράσει το σιτάρι μας. 
Στη συνέχεια καβουρντίζουμε το αλεύρι και αφού έχουμε πάρει 2 κουταλιές από τον ζωμό κάνουμε ένα χυλό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Στη συνέχεια Ρίχνουμε το σουσάμι το οποίο το ψήνουμε να πάρει χρώμα και το στουμπίζουμε σε γουδοχέρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Το αδειάζουμε σε μπλοκάκια και πασπαλίζουμε από πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια και την κανέλα μας.
Καλή επιτυχία και του χρόνου.






















