
Γαλακτομπούρεκο σε ταψί ή σε φλογέρες
Τέλεια σιροπιασμένο με τραγανό φύλλο και πολύ γευστική πλούσια κρέμα!
Γαλακτομπούρεκο δικό μου με παλιά συνταγή μου, φτιαγμένο μονοκόμματο
σε ταψί η σε φλογέρες με πλούσια κρέμα και σιρόπι.
Υπέροχο γλυκό, παραδοσιακό, γιορτινό ή για οποιαδήποτε περίσταση.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΑΡΑΓΛΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΑ ΚΑΡΥΔΙΑ Η ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΕΞΤΡΑ ΤΡΑΓΑΝΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
750γρ φύλλα κρούστας βηρυτού το πιο λεπτό
Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
300γρ ζάχαρη
280γρ σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά μέτρια
3 βανίλιες
300γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
αν θέλουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, δίνει ωραία γεύση
Υλικά για το σιρόπι
800γρ ζάχαρη
700 γρ νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 φέτες λεμονιού στο βράσιμο που θα αφαιρέσουμε μετά
1 κουταλιά γλυκόζη για να μην μας ζαχαρώσει το σιρόπι
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Βάζουμε το γάλα μας να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη , τις βανίλιες και το σιμιγδάλι. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σπάμε μέσα ένα ένα τα αυγά. Να βράσει 1 λεπτό και το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει. Το υπόλοιπο βούτυρο το λιώνουμε και το θέλουμε για τα φύλλα.

Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα που στρώσαμε κάτω ένα ένα και αδειάζουμε μέσα όλη την κρέμα. Ταψί 28 εκ.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρωμένα με πινέλο ένα ένα και χαράζουμε ελαφρά με μυτερό μαχαίρι. Το επάνω φύλλο το βουτυρώνουμε λίγο παραπάνω.

Βράζουμε το σιρόπι μας με την φέτα λεμονιού και τον χυμό για 5 λεπτά.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε φλογέρες. Ενώνουμε 2 φύλλα βουτυρωμένα και κόβουμε σε 3 ή 4 λωρίδες ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε. Βάζουμε μία κουταλιά κρέμας στην άκρη και διπλώνουμε λίγο τις άκρες για να μην φύγει η κρέμα και ρολάρουμε σε φλογέρα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς από 50 έως 60 λεπτά. Θα το καταλάβουμε από το χρώμα του ότι είναι έτοιμο. Σιρόπιασμα χλιαρό προς ζεστό το γλυκό μας και πάλι χλιαρό προς κρύο το σιρόπι. Δεν θέλουμε κανένα από τα δύο να είναι καυτά γιατί θα μας βγει η κρέμα από πάνω. Καλό είναι να το κάνουμε αρκετές ώρες πιο πριν για να πιει όλο το σιρόπι.






















