
Γαύρος μαρινάτος ένας ωραίος μεζές
Γαύρος μαρινάτος της φίλης Γιώτας Πιπερτζή.
Γαύρος μαρινάτος ο τέλειος μεζές που συνοδεύει τα όσπρια το ουζάκι και το τσιπουράκι για τους μερακλήδες.
- 1 κιλόγαύρο
- 160 γρ.χοντρό αλάτι
- 700 γρ.λευκό ξίδι
- 2 σκελίδεςσκόρδο
- λίγηκόκκινη πιπεριά κομματάκια
- λίγηπράσινη καυτερή πιπεριά
- 1δαφνόφυλλο
- λίγηρίγανη
- μισόελαιόλαδο και ηλιέλαιο
- πιπέρι σε κόκκους
- δενδρολίβανο
- φέτες λεμόνι
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Πλένουμε 1 κιλό γαύρο βγάζουμε το κεφάλι και τα έντερα τα βάζουμε σε τρυπητό. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. τα σκουπίζουμε και βάζουμε μια στρώση σε ένα μπολ γυάλινο, ρίχνουμε από πάνω χοντρό αλάτι κάνουμε άλλη σειρά ρίχνουμε αλάτι μέχρι να τελειώσει ο γάβρος και το αλάτι. Καλύπτουμε καλά τα ψάρια με το ξύδι και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε δροσερό μέρος για 12 ώρες .

Τα ξεκοκαλίζουμε μετά, τραβάμε την ραχοκοκαλιά που βγαίνει εύκολα. Ο γαύρος πρέπει να είναι φρέσκος και λίγο μεγάλος και όταν τελειώσουμε το αλάτισμα μετά το ξεκοκάλισμα η σάρκα του πρέπει να είναι λευκή. Τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ και ρίχνουμε από πάνω το σκόρδο, τις πιπεριές, το λάδι, το δαφνόφυλλο, το δενδρολίβανο και τις φέτες λεμόνι. Κλείνουμε με το καπάκι του μπολ και βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται για 2 μήνες στο ψυγείο.






















