
Γλυκό κουταλιού καρυδάκι υπέροχο και ιδιαίτερο
του φίλου μας Γιάννη Αραμπατζή ειδικό πλέον στα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ!
Μέλος της Ομάδας μας,
ΣΥΝΤΑΓΕΣ, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…
Αληθινός μπελάς το καρυδάκι, ειδικά στο καθάρισμα αλλά το αποτέλεσμα αξίζει πιστεύω.
- 1 κιλόκαρυδάκια μαλακά πριν ωριμάσουν
- 1,5 κιλόζάχαρη
- 3 ποτήριανερό
- 1ξύλο κανέλας
- 10-15γαρύφαλλο
- 1λεμόνι φλούδα
- 1χυμό απο λεμόνι
- 2 κ.σμέλι

Σε όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος φοράμε γάντια για να μη βάψουμε τα χέρια μας. Πλένουμε τα καρυδάκια και αφαιρούμε τις άκρες.
Με ένα πιρουνάκι τα τρυπάμε παντού ή με ένα μυτερό μαχαίρι.
Αν δε τρυπιούνται έχει αρχίσει να σχηματίζεται το τσόφλι .
Τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό ,στραγγίζουμε τα καρυδάκια και επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές τη διαδικασία βράζοντας όμως από πέντε λεπτά τη κάθε φορά .
Χύνουμε το τελευταίο νερό και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 24 ώρες αλλάζοντας το 3-4 φορές. Δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει δαγκώνοντας ένα καρυδάκι.
Τα παίρνουμε μετά ένα ένα και τα τρίβουμε ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη, προσέχοντας να μην τα χαλάσουμε η τα ξύνουμε απαλά με ένα μαχαίρι αν η μεμβράνη δε φεύγει εύκολα . Τα πλένουμε τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε 3-4 ώρες να φύγει η υγρασία.

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν μαζί με το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και την φλούδα από το λεμόνι για 5-7 λεπτά και προσθέτουμε τα καθαρισμένα καρυδάκια μέσα. Βράζουμε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι σε μέτριας έντασης φωτιά Σβήνουμε το μάτι ι και το αφήνουμε στο σιρόπι για 24 ώρες

Την επόμενη προσθέτουμε το μέλι και δένουμε οριστικά το γλυκό .

Όσο το γλυκό μας βράζει αφαιρούμε τον αφρό . Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού πριν σβήσουμε το μάτι και το βάζουμε ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα

Καλή απόλαυση!
























