Γλυκό Χριστουγέννων, Λέπκουχεν παραδοσιακό Γερμανίας

Lebkuchen, αρωματικό με πολλά μπαχαρικά υπέροχα που μας  ταξιδεύουν σε Χριστούγεννα, τζάκι, χιόνια.

Όσοι ζήσανε ή ζουν στην Γερμανία τα λατρεύουν όπως κι εγώ. Γίνονται σε ταψί σαν κέικ ή σε κουλουράκια.

Αυτή η ζύμη είναι πολύ ρευστή οπότε είναι για ταψί.

Τα σκεπάζουμε αν θέλουμε να είναι μαλακό ή το αφήνουμε να στεγνώσει και γίνεται σαν μπισκότο.

Η δόση για το γλυκό αυτό είναι για το μεγάλο ταψί φούρνου. Μπορείτε να κάνετε την μισή σε πιο μικρό ταψί.

Τα μπαχαρικά είναι αναλυτικά γραμμένα για το γλυκό εκτός και αν έχετε τα ειδικά φακελάκια μπαχαρικών λεπκούχεν

που τα έχει όλα μέσα και θα χρησιμοποιήσετε 2 φακελάκια και όχι τα αναλυτικά μπαχαρικά.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

360γρ βούτυρο
600γρ ζάχαρη
4 κουταλιές τις σούπας μέλι
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα)
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κακουλέ (κάρδαμο)
1 ποτήρι γάλα
2 μπείκιν πάουντερ 40γρ σύνολο
αλεύρι περίπου 600γρ

Για το γλάσο
250γρ σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές ηλιέλαιο
τρούφα χρωματιστή

Οδηγίες
  • Μέθοδος Βήμα - Βήμα

    Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει και να πάρει μία βράση.

  • Προσθέτουμε το μέλι και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα , ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα μας.

  • Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά με το μπείκιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά. Θέλουμε να γίνει μία ζύμη πολύ ρευστή. Λίγο πιο ρευστή από ένα κέικ.

  • Αδειάζουμε στο ταψί του φούρνου αφού έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.

  • Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο σε αέρα 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά. Κάνουμε δοκιμή με λεπτό μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκε.

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα μας σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων με το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε επάνω στο γλυκό και πριν στεγνώσει τελείως πασπαλίζουμε με την τρούφα.

  • Καλή απόλαυση!