
Ελμπασάν Ταβά κατσικάκι ρύζι και γιαούρτι
To Elbasantava ή Tavë kosi είναι ένα εθνικό παραδοσιακό φαγητό της Αλβανίας.
Κατσικάκι ή αρνί βρασμένο πρώτα και έπειτα ψημένο με ρύζι,
σάλτσα γιαουρτιού με αυγά, αλεύρι και βούτυρο.
Φτιάχνεται κυρίως στην πόλη Elbasan έτσι πήρε και το όνομα αυτό.
Εγώ το έκανα για πρώτη φορά μιας και το είχε φτιάξει η πεθερά μου πριν πολλά χρόνια και το θυμήθηκα.
Ωραίο φαγητό, νόστιμο, διαφορετικό.
Ιδανικό για ένα γιορτινό τραπέζι.
Η δοσολογία αυτή είναι για 8 μερίδες.
1700γρ περίπου κατσικάκι σε μερίδες, ψαχνό θα ζητήσετε από τον χασάπη σας
αλάτι
πιπέρι
νερό
150γρ ρύζι κίτρινο ή καρολίνα
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό ολόπαχο
4 αυγά
2 κουταλιές αλεύρι
ελάχιστο ελαιόλαδο, 2 κουταλιές σούπας
βούτυρο σε νιφάδες 80γρ
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Βράζουμε το κρέας μας μισή ώρα να μαλακώσει και το τοποθετούμε σε ταψί.

Προσθέτουμε το καυτό ζουμί, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο σε αέρα 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε που και που να μην κολλήσει το ρύζι.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα το ταψί μέχρι να χτυπήσουμε την σάλτσα μας.

Χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και μετά προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να γίνει μία ωραία κρέμα.

Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, ανάβουμε ξανά στους 200 βαθμούς αέρα,

Απλώνουμε από πάνω την κρέμα, ανακατεύουμε απαλά να πάει ως κάτω και κόβουμε κομματάκια το βούτυρο από πάνω.

Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου να ροδίσει.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο και πάρα πολύ νόστιμο!

Καλή απόλαυση!






















