Λαγάνα με πιπεριές Φλωρίνης και ελιές Καλαμών

Λαγάνα με πιπεριές Φλωρίνης και ελιές Καλαμών.

Νόστιμη και χορταστική. Μπορείτε να την φτιάξετε και μη νηστίσιμη προσθέτοντας μέσα και τυρί φέτα.

Λαγάνα παραδοσιακή,

η καλύτερη που φτιάξατε ποτέ! Η συνταγή και η εκτέλεση εδώ είναι του συζύγου Γιάννη Τρέσκα 30 χρόνια φούρναρης, έχει ψήσει….

Η Λαγάνα αυτή μπορεί να πασπαλιστεί με ότι σας αρέσει, μπορεί μέσα να ζυμωθεί με πιπεριές, λιαστές ντομάτες, ελιές.

Φυσικά μπορείτε να τις ζυμώσετε και με αλεύρι ολικής απλά θα προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα.

Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας.

Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.

 

 

 

Υλικά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό κιλό
Αλάτι 10 γραμμάρια
Μαγιά νωπή 15 γραμμάρια ή μισό φακελάκι ξηρή
Νερό 300 γραμμάρια
200 γραμμάρια ελιές Καλαμών
200 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης
200 γραμμάρια φέτα αν δεν την θέλετε νηστίσιμη

Οδηγίες
  • Μέθοδος Βήμα - Βήμα

    Ζυμώνουμε την ζύμη με την κλασσική διαδικασία. Ανακατεύουμε στην ζύμη με το χέρι 200 γραμμάρια ελιές Καλαμών, 200 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης και 200 γραμμάρια φέτα. Κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά.

  • Την πατάμε με τα δάχτυλα για να πάρει το σχήμα της λαγάνας. Βρέχουμε από πάνω με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για άλλη μια ώρα περίπου.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50-55 λεπτά.