
Λαγάνα ολικής αλέσεως, νόστιμη και εύκολη
Λαγάνα ολικής αλέσεως, νόστιμη και εύκολη
Λαγάνα παραδοσιακή, είναι άζυμος άρτος, δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι.
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται
να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς.
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800γρ αλεύρι ολικής άλεσης
40γρ νωπή μαγιά ή 15γρ ξηρή
35γρ αλάτι
10γρ ούζο (αν δεν το θέλετε δεν το βάζετε), κάνει πιο τραγανή την λαγάνα
900 με 950γρ νερό
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά , για περίπου 10 - 12 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Πλάθουμε σε μπάλες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για ακόμα μισή ώρα.
Πατάμε τις μπάλες με τα δάχτυλα και τις ανοίγουμε στο σχήμα της λαγάνας.
Τις βρέχουμε από επάνω με νερό με λίγη ζάχαρη και τις σουσαμώνουμε.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά και ψήσουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Καλή απόλαυση!






















