Λαγάνα παραδοσιακή, η καλύτερη που φτιάξατε ποτέ

Λαγάνα παραδοσιακή,η καλύτερη που φτιάξατε ποτέ

Η συνταγή και η εκτέλεση εδώ είναι του συζύγου Γιάννη Τρέσκα 40 χρόνια φούρναρης, έχει ψήσει….

Η Λαγάνα αυτή μπορεί να πασπαλιστεί με ότι σας αρέσει, μπορεί μέσα να ζυμωθεί με πιπεριές, λιαστές ντομάτες, ελιές.

Φυσικά μπορείτε να τις ζυμώσετε και με αλεύρι ολικής απλά θα προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα.

Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας.

Αν την κάνετε με σουσάμι βάλτε μια κουταλιά ζάχαρη σε μισό ποτήρι νερό και 1 κουταλάκι ταχίνι,  ανακατέψτε και περάστε τις λαγάνες σας πριν πασπαλίσετε με το σουσάμι.

Θα γίνει πιο νόστιμη και πιο τραγανή!

Υλικά

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ αλεύρι πολυτελείας 55%, ή για τσουρέκι αν δεν έχετε βάλτε για όλες τις χρήσεις
600γρ αλεύρι κίτρινο, από σκληρό σιτάρι, όχι καλαμπόκι
40γρ νωπή μαγιά ή 15γρ ξηρή
35γρ αλάτι
10γρ ούζο (αν δεν το θέλετε δεν το βάζετε), κάνει πιο τραγανή την λαγάνα
800 με 850γρ νερό

Οδηγίες
  • Μέθοδος Βήμα - Βήμα

    Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά , για περίπου 10 - 12 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

  • Πλάθουμε σε μπάλες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για ακόμα μισή ώρα.

  • Πατάμε τις μπάλες με τα δάχτυλα και τις ανοίγουμε στο σχήμα της λαγάνας.

  • Τις βρέχουμε από επάνω με νερό με λίγη ζάχαρη και τις σουσαμώνουμε.

  • Μπορούμε εκτός από σουσάμι να βάλουμε από πάνω ότι μας αρέσει.
    Λάδι με ρίγανη, θυμάρι, χοντρό αλάτι, λιναρόσπορο κλπ.

  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά και ψήσουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

  • Καλή απόλαυση!

  • Με ελιές και πιπεριές.

  • Με λάδι και ρίγανη.

  • Με δενδρολίβανο, αλάτι χοντρό και ελαιόλαδο.

  • Καλή Σαρακοστή!

  • Λαγάνα ολικής.