Λαχανοντολμάδες Γιορτινοί στην Γάστρα

Λαχανοντολμάδες Γιορτινοί στην Γάστρα!

Με σάλτσα ντομάτα και μπέικον ψημένοι στην γάστρα.

Χρησιμοποιώ λαχανίδα για το τύλιγμα γιατί ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα φύλλα από το λάχανο και έχουν πιο έντονη γεύση.

Ένα πολύ νόστιμο φαγητό με μπόλικες θερμίδες που το φτιάχνω τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά.

Δοκιμάστε το!

ΠΟΛΛΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΦΑΓΗΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

2 μεγάλες λαχανίδες

Για την γέμιση
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
500γρ κιμά χοιρινό
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πιπέρι κόκκινο καπνιστό
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ασπράδι αυγού
100γρ ρυζι καρολίνα, 1/2 φλυτζάνι
3 κουταλιές σούπας νερό

15 με 20 φέτες μπέικον

1 κουτί σάλτσα ντομάτα
2 κουταλάκια πελτέ
νερό από το ζεμάτισμα να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Οδηγίες
  • Μέθοδος Βήμα - Βήμα

    Χωρίζουμε τα φύλλα από τις λαχανίδες, τις πλένουμε και τις ζεματάμε για 2 λεπτά και βάζουμε σε σουρωτήρι. Δεν πετάμε το νερό , θα σκεπάσουμε μετά τους ντολμάδες. Ζυμώνουμε καλά τον κιμά μας με όλα τα αναγραφόμενα πρώτα υλικά.

  • Έχουμε κρατήσει και τα σπασμένα και κομμένα φύλλα και στρώνουμε λίγα κάτω, τυλίγουμε τους ντολμάδες μας με ένα ικανοποιητικό μέγεθος κιμά. Τα βάζουμε στην σειρά σφιχτά στην γάστρα μας, την μεγαλύτερη που έχουμε.

  • Τοποθετούμε σε σειρά το μπέικον.

  • Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που έχουν περισσέψει και ρίχνουμε την σάλτσα, τον πελτέ και σκεπάζουμε με το νερό που ζεματίστηκαν οι λαχανίδες. Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο.

  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά στον φούρνο στους 220 βαθμούς για μισή ώρα και στους 200 μετά τον υπόλοιπο χρόνο.

  • Καλή απόλαυση!