
Μήλα από κάτω, Μηλόπιτα ανάποδη, καραμελωμένη
Μήλα από κάτω, Μηλόπιτα ανάποδη, καραμελωμένη
Ένα μήλο την ημέρα…
Όπως λέει άλλωστε και το γνωστό μας ρητό «ένα μήλο την ημέρα.. τον γιατρό τον κάνει πέρα»!
Και όμως οι ποικιλίες των μήλων που υπάρχουν, δεν είναι μόνο
τα «Γκόλντεν», τα «Ξινόμηλα», τα «Σμιθ» και τα κλασικά κόκκινα που γνωρίζουμε.
Υπάρχουν δέκα διαφορετικές ποικιλίες μήλων.
Εγώ για μηλόπιτα χρησιμοποιώ τα γκόλντεν , τα μπανανόμηλα ή και τα ξινόμηλα
όταν δεν την θέλουμε πολύ γλυκιά την μηλόπιτα μας.
Υλικά Της Βάσης Με Τα Μήλα
100γρ μαργαρίνη η βούτυρο
100γρ καστανή ζάχαρη
12 μήλα
κανέλα
σταφίδες προαιρετικά
Υλικά Για Την Ζύμη
200γρ μαργαρίνη η βούτυρο πολύ μαλακό
150γρ ζάχαρη
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
1/2 ποτήρι γάλα
4 αυγά
1 μπείκιν πάουντερ 20γρ
αλεύρι 400 με 500γρ
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Σε ένα ταψί 28 με 30εκ. βάζουμε χαρτί ψησίματος, το αλείφουμε με 100γρ μαργαρίνη η βούτυρο μαλακό να πάει παντού, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη 100γρ. Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες 10 με 12 μήλα, τα βάζουμε σε σειρά , προσθέτουμε αν θέλουμε μία χούφτα σταφίδες και κανέλα μπόλικη. Ψήνουμε στην κάτω αντίσταση στον πάτο του φούρνου για 10 λεπτά στους 220 βαθμούς

Για την ζύμη…. Χτυπάμε 200γρ μαργαρίνη η βούτυρο πολύ μαλακό, 150γρ ζάχαρη, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 2 βανίλιες, 1/2 ποτήρι γάλα, 4 αυγά, και στο τέλος το μπείκιν, αλεύρι 400 με 500γρ να γίνει μια ζύμη του κέικ όχι πολύ σφιχτή. Αδειάζουμε επάνω από τα ζεστά μήλα.

Ψήνουμε στον αέρα 50 λεπτά στους 175 βαθμούς.

Αναποδογυρίζουμε όταν είναι χλιαρή η μηλόπιτα και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί.

Τρώγεται σκέτη, με σαντιγί η παγωτό.






















