
Μαρμελάδα δαμάσκηνο που τρώγεται και με κουτάλι
Δαμάσκηνα αγαπημένα που έκανα μαρμελάδα αλλά με κομμάτια από το φρούτο μέσα που μας αρέσει πολύ.
Αν την θέλουμε σαν πουρέ αλέθουμε τα δαμάσκηνα πριν την βράσουμε η μετά με το ραβδομπλέντερ.
Ιδανική για το ψωμί η και για cheesecake απο πάνω.
2 κιλά μαλακά δαμάσκηνα (αν θέλουμε να κάνουμε γλυκό χρησιμοποιούμε σκληρά)
1800γρ ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερό (αν χρειαστεί)
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 βανίλια
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα δαμάσκηνα μας.

Βγάζουμε τα κουκούτσια και κόβουμε στην μέση τα δαμάσκηνα. Αν δεν τα θέλουμε ολόκληρα τα κόβουμε σε κομματάκια.

Βάζουμε εναλλάξ στην κατσαρόλα ζάχαρη, δαμάσκηνα, ζάχαρη, δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με την ζάχαρη.

Βράζουμε για 1 ώρα περίπου. Προς το τέλος βάζουμε τον χυμό λεμονιού και την βανίλια.
Αν δούμε πως έχει πολλά υγρά και δεν έδεσε το σιρόπι, βγάζουμε τα δαμάσκηνα με τρυπητή κουτάλα και βράζουμε το σιρόπι να δέσει πολύ καλά. Μπορούμε ακόμη να πολτοποιήσουμε μέσα στην κατσαρόλα με το εργαλείο του πουρέ πατάτας ή με το ραβδομπλέντερ. Καλή απόλαυση!






















