
Μελιτζάνες ιμάμ μπαιλντί χωρίς τηγάνισμα
Μελιτζάνες ιμάμ μπαιλντί χωρίς τηγάνισμα.
Αν θέλετε να τις κάνετε παραδοσιακές θα τις τηγανίσετε
απ όλες τις πλευρές σε λάδι να ροδίσουν και μετά τις γεμίζετε.
Το καλοκαίρι τρώγονται και κρύες οι μελιτζάνες με φέτα και μπόλικο ψωμάκι.
8 με 10 μελιτζάνες μακρόστενες αλλά όχι πολύ λεπτές
8 κρεμμύδια μεγαλούτσικα σε φέτες
4 πιπεριές σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο
φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή χυμό ντομάτας του εμπορίου
2 κουταλάκια ντομάτα πελτέ
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο γλυκό
1 κύβο λαχανικών
ελαιόλαδο, νερό
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Κόβουμε τα πλαϊνά από τις μελιτζάνες όπως στην φωτογραφία και χαράζουμε με μαχαίρι και από τις δύο πλευρές να περάσει απέναντι η χαρακιά, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε σε ζεστό φούρνο 220 βαθμούς να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, μισή ώρα περίπου ή στο γκριλ του φούρνου μια θέση πιο πάνω από την μέση του φούρνου μας για 10 με 15 λεπτά από κάθε πλευρά.

Εντωμεταξύ τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τις πιπεριές αρκετά καλά να πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα και σκεπάζουμε με νεράκι, βράζουμε για 15 λεπτά.

Γεμίζουμε τις ανοιγμένες μελιτζάνες που πατήσαμε με ένα κουτάλι και γεμίζουμε με τρυπητή κουτάλα όλες τις μελιτζάνες, το ζουμάκι το αδειάζουμε από πάνω και προσθέτουμε λίγο νερό ως την μέση του ταψιού.

Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς να πάρουν χρώμα και να έχει μείνει λίγο ζουμάκι στο ταψί. Αν θέλουμε κόβουμε πριν το ψήσιμο κει φέτες ντομάτας από πάνω.

Καλή απόλαυση!

Χωρίς ντομάτα από πάνω εξίσου νόστιμες.






















