
Μελομακάρονα Ειρήνης, υπέροχα με μελένια γεύση
Μελομακάρονα Ειρήνης, φανταστικά.
Με μπόλικα σπασμένα καρύδια μέσα και έξω. Θα τα φτιάξετε μία φορά και θα τα κάνετε συνέχεια.
Βγαίνουν περίπου 60 κομμάτια.
Η συνταγή είναι παλιά και παραδοσιακή στην οικογένεια μας.
Θα δείτε ότι είναι φτιαγμένη με μεζούρα ένα μεγάλο ποτήρι που χωράει υγρά 300ml (το ποτήρι του φραπέ) και στερεά 250γρ. Έτσι δίπλα στην ποσότητα των ποτηριών θα έχετε και τα γρ και ml. Αν κι εγώ προτιμώ όλα να μετρηθούν με το συγκεκριμένο ποτήρι.
Το καρύδι στην ζύμη δίνει πολύ ωραία γεύση αν δεν σας αρέσει όμως δεν το βάζετε.
Η γλυκόζη στο σιρόπι είναι προαιρετική, εγώ την βάζω στο σιρόπι για έξτρα γυαλάδα και συντήρηση περισσότερη του γλυκού που θα σιροπιάσουμε και βασικά να μην ζαχαρώσει.
Καλή Απόλαυση!
Για την ζύμη
1 1/2 ποτήρι ηλιέλαιο, 400ml
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 150γρ
3/4 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 225ml
1/4 ποτήρι κονιάκ, 80ml
100γρ μέλι
2 κουταλάκια γεμάτα ξύσμα πορτοκάλι, 20γρ
2 κουταλάκια μπείκιν πάουντερ, 10γρ
1 κουταλάκι σόδα, 5γρ
1 κουταλάκι κανέλα, 5γρ
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο, 3γρ,
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη, 250γρ
3/4 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό, , 200γρ
1/2 ποτήρι καρύδια σπασμένα (προαιρετικά), 150γρ
4 με 6 ποτήρια αλεύρι περίπου, 1κιλό με 1250γρ
λιγο νερό αν γίνει σφιχτή η ζύμη 1/4 ποτήρι, 100ml περίπου
Για το σιρόπι
800γρ νερό
1200γρ ζάχαρη
1/2 βάζο μικρό γλυκόζη, 100γρ (προαιρετικά)
χυμό από μισό λεμόνι
μετά το βράσιμο 5 με 10 λεπτά, προσθέτουμε 500γρ μέλι
σπασμένα καρύδια για το πασπάλισμα
μέλι για πάνω από τα ψημένα μελομακάρονα
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ανακατεύουμε όλα τα υγρά με σύρμα μαζί με την σόδα, κανέλα, γαρύφαλλο, άχνη, μπείκιν, μέλι, ξύσμα πορτοκάλι, λάδια. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας σιγά σιγά με το χέρι ρίχνουμε το αλεύρι και τα καρύδια και αν χρειαστεί και το νερό. Δεν θέλει ζύμωμα ίσα ίσα να πιει τα υγρά του το αλεύρι και να μην ξεράσει το λάδι , θα το ζυμώσετε απαλά στην αρχή και θα φέρετε πάλι απαλά το κάτω πάνω μέχρι να μην υπάρχει αλεύρι. Το πολύ 2 λεπτά να διαρκέσει το ζύμωμα. Θα γίνει μία ζύμη μαλακιά χωρίς να κολλάει για να μπορέσουμε να τα πλάσουμε όχι πολύ μεγάλα.

Πλάθουμε γρήγορα σε μικρά μελομακάρονα έως μέτρια γιατί απλώνουν. Βγαίνουν περίπου 60 κομμάτια, 2 λαμαρίνες φούρνου γεμάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς 20 με 25 λεπτά το πολύ.

Κατευθείαν από τον φούρνο καυτά τα αδειάζουμε στο κρύο σιρόπι που έχουμε βράσει 5 με 10 λεπτά από το προηγούμενο βράδυ, έχουμε προσθέσει και το μέλι μέσα. Τα αφήνουμε στο σιρόπι από 30 ως 60 δευτερόλεπτα ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε και τα τοποθετούμε να στραγγίσουν σε σίτα για λίγα λεπτά ή στραγγιστήρι.

Τα αραδιάζουμε σε ταψί ή πιατέλα. Κάθε στρώση την περνάμε με μέλι.

Πασπαλίζουμε με σπασμένα καρύδια.

Όταν κρυώσουν πάρα πολύ καλά τα σκεπάζουμε ή με το καπάκι του τάπερ ή μεταλλικού κουτιού ή με αλουμινόχαρτο.

Καλά Χριστούγεννα!






















