Ρολάκια χοιρινά με κρασί, ξίδι και φρούτα

Ρολάκια χοιρινά με κρασί, ξίδι και φρούτα.

Εδώ έχουμε πάρει ένα μεγάλο κομμάτι σπάλας λίγο παραπάνω από 2 κιλά και το κόψαμε σε φέτες. Μπορούμε να το αφήσουμε και ολόκληρο και να το κόψουμε σε φέτες μετά.

Μαρινάρουμε για 3 μέρες σε κρασί και ξύδι….

Στην Γερμανία το αφήνουν από 5 έως 10 μέρες στο κρασί μέσα στο ψυγείο και γίνεται ελαφρώς ξινό. Sauerbraten η ονομασία του.

Εδώ προσθέσαμε και φρούτα και τον χυμό τους.

Μετά το ψήσιμο έχει μία πολύ ωραία γεύση κρασιού και πορτοκαλιού.

Ένα ωραίο γιορτινό φαγητό.

Υλικά

2 κιλά χοιρινή σπάλα η σε κομμάτι ή σε φέτες κομμένο

Για την μαρινάδα
1/2 μπουκάλι κρασί λευκό ή κόκκινο, με το κόκκινο θα πάρει πιο έντονη γεύση
150ml ξίδι μπαλσάμικο και 4 κουταλιές ξίδι κανονικό
3 κουταλιές μέλι
από 4 πορτοκάλια τον χυμό
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
2 δαφνόφυλλα (προαιρετικά)
4 δαμάσκηνα ξερά
4 βερίκοκα ξερά
1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
λίγο ελαιόλαδο

για το γέμισμα και ψήσιμο
φέτες μπέικον ή καπνιστής μπριζόλας ή ζαμπόν
τυρί κίτρινο επιλογής σας ή σε φέτες ή σε κομμάτι
λίγο ελαιόλαδο
ζουμί από την μαρινάδα
πιπέρι, ρίγανη
πολύ λίγο κίτρινο τριμμένο τυρί για το τέλος

Οδηγίες
  • Μέθοδος Βήμα - Βήμα

    Κόβουμε το κρέας μας σε φέτες ή το παίρνουμε κομμένο.

  • Βάζουμε σε μία λεκάνι που θα έχει και καπάκι το κρέας και όλα τα υλικά της μαρινάδας μας.

  • Σκεπάζουμε με τις φέτες πορτοκάλι και καλό είναι το ζουμί να σκεπάζει το κρέας μας. Αφήνουμε 3 μέρες στο ψυγείο αλλά το γυρνάμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για να μουλιάσει απ όλες τις πλευρές.

  • Το βγάζουμε από την μαρινάδα και γεμίζουμε.

  • Ρολάρουμε και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

  • Τοποθετούμε σε γάστρα στην σειρά.

  • Σκεπάζουμε με βερίκοκα και δαμάσκηνα ξερά και φέτες από 1 πορτοκάλι μεγάλο. Τα φρούτα της μαρινάδας τα πετάξαμε και βάζουμε νέα εδώ.

  • Προσθέτουμε ζουμί της μαρινάδας να είναι στα 3/4 του ταψιού γιατί θέλουμε να μείνει ζουμερό. Λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι , πάπρικα καπνιστή και ρίγανη.

  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε καυτό φούρνο σκεπασμένο για 1 ώρα και 10 με 15 λεπτά ξεσκέπαστο να πάρει χρώμα. Αν θέλουμε στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγο κίτρινο τυρί.