
Σάμαλι νηστίσιμο της Μαρίας Λάρου
Σάμαλι νηστίσιμο της Μαρίας Λάρου.
Μέλος της Ομάδας μας, Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… Ευχαριστούμε!
Απίστευτη γεύση!
Δεν μπορώ να περιγράψω την μυρωδιά του, μοσχοβολάει μαστίχα και πορτοκάλι παντού μέσα έξω πραγματικά!
Να πω ότι εγώ έβαλα δυο κουταλάκια μαστίχα αντί ένα και 1 κουταλάκι κάρδαμο (κακουλέ),που δεν το γράφει στη συνταγή.
Υλικά ζύμης
1 1/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
11/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρική
3 φλυτζάνια χυμό πορτοκάλι (1 λίτρο)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές του γλυκού μαστίχα Χίου σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)
Υλικά σιροπιού
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
11/2 φλυτζάνι νερό
1 λεμόνι τον χυμό του
3 βανίλιες
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ,τα ανακατεύουμε καλά,το σκεπάζουμε με μεμβράνη αν έχει καπάκι και το αφήνουμε 4 ώρες ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

Μετά από 4 ώρες το βάζουμε σε ταψάκι ή πυρέξ νούμερο 30. Το λαδώνουμε με ένα πινέλο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα στην μέση του φούρνου το ταψί ή πυρέξ,για 40 λεπτά.

Βάζουμε να βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε την γλυκόζη και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά. Σιροπιάζουμε, κρύο το γλυκό , καυτό το σιρόπι.

Ρίχνουμε πάνω το σιρόπι σιγά σιγά,περιμένουμε λίγο ώστε να το ρουφήξει.Όταν τελειώσει το σιρόπι περιμένουμε 15 λεπτά και μετά το χαράζουμε και το διακοσμούμε. Το φλυτζάνι μου ήταν 330 ml.






















