
Σαραγλάκι σιροπιαστό με καρύδια και κανέλα
Σαραγλάκι σιροπιαστό με καρύδια και κανέλα
Σαραγλάκι ή σαραγλί σιροπιαστό, τέλειο γλυκό γιορτινό ή μη.
Εγώ το κάνω τα Χριστούγεννα συνήθως.
Απλό με πολύ ωραίο σιρόπι με άρωμα μελιού και μπόλικα καρύδια και κανέλα.
Για ταψάκι 28×35 εκ. ας πούμε το μισό σε μέγεθος ταψί φούρνου.
Με 14 φύλλα που γίνονται 7 μπαστούνια και τα κόβουμε στα 4, άρα έχουμε 28 κομμάτια σαραγλάκια.
Αν δεν σας φτάνουν κάνετε απ όλα την διπλή δόση.
Μπορούμε επίσης να μην τα κόψουμε αλλά να τα αφήσουμε ολόκληρα σε σχήμα σαλιγκαριού.
Για το σιρόπι
500γρ ζάχαρη
300γρ νερό
χυμό από 1/4 λεμόνι
3 κουταλιές σούπας μέλι στο τελείωμα
14 φύλλα κρούστας λεπτά για γλυκά
400γρ καρύδια αλεσμένα
1 κουταλιά σούπας κανέλα
250γρ βούτυρο λιωμένο αγελαδινό
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Βράζει για 5 λεπτά και αραιώνουμε μέσα στο σβήσιμο του ματιού το μέλι και αφήνουμε να κρυώσει. Το θέλουμε κρύο στο σιρόπιασμα μετά.

Έχουμε ετοιμάσει όλα τα υλικά μας.
Το καρύδι αλεσμένο με την κανέλα, το βούτυρο λιωμένο. Ανοίγουμε την συσκευασία με τα φύλλα και κάθε φορά που παίρνουμε να βουτυρώσουμε ένα τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε με πετσέτα να μην ξεραθούν. Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι μας με το πινέλο.
Βουτυρώνουμε με το πινέλο 2 φύλλα το ένα επάνω στο άλλο από την φαρδιά πλευρά.

Πασπαλίζουμε το καρύδι με την κανέλα, περίπου μία χούφτα. Υπολογίζουμε τα καρύδια μας να φτάσουν για 7 στρώσεις.

Παίρνουμε την βέργα μας που ανοίγουμε φύλλο και από την άκρη ξεκινάμε και τυλίξουμε επάνω τα 2 φύλλα με το καρύδι.

Πριν φτάσουμε στο τέλος βουτυρώνουμε την άκρη για να μην μας ξεκολλήσει το φύλλο που τυλίξαμε.

όπως είναι τυλιγμένο ενώνουμε τα φύλλα επάνω στην βέργα πιέζοντας προς την μέση από τις δυο πλευρές τα φύλλα και σουρώνουμε. Τραβάμε απαλά την βέργα να μείνει μόνο το σουρωμένο φύλλο. Κόβουμε τις άκρες που δεν έχουν γέμιση και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε όμορφα στο ταψί και συνεχίζουμε πάλι με τα άλλα φύλλα, δύο, δύο...
Αφού τελειώσαμε περνάμε από πάνω όλο το βούτυρο που μας περίσσεψε και κόβουμε τα μπαστούνια στα 4 με μυτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 70 λεπτά με 75 να πάρουν ωραίο σκούρο ξανθό χρώμα για να είναι μετά τραγανά τα φύλλα.

Μόλις βγει ζεστό από τον φούρνο σιροπιάζουμε κατευθείαν.

Αφήνουμε να τραβήξει τελείως το σιρόπι και να κρυώσει. Εγώ συνήθως κάνω τα σιροπιαστά μου από το βράδυ.

Καλή απόλαυση!






















