Σμέρνα, ψάρι Κρητική συνταγή με σάλτσα

Σμέρνα, ψάρι Κρητική συνταγή με σάλτσα

του φίλου Γιάννη Αραμπατζή, μέλος της Ομάδας μας

Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… Ευχαριστούμε!

Πολλοί ψαράδες το πετάνε όπως και το μουγγρί, ίσως γιατί είναι φασαρία το καθάρισμα αλλά είναι οι εκλεκτότεροι μεζέδες.

Υλικά

1 κιλό σμέρνα κομμένη σε φιλέτα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι
1/2 κιλό ώριμες τομάτες ή δύο κουτάκια τοματάκι αποφλειωμένο των 400 gr

Οδηγίες
  • Αφού βεβαιωθούμε ότι η σμέρνα είναι τέζα, τη δένουμε από το κεφάλι και τη κρεμάμε. Με τα χέρια μας την αρμέγουμε με φορά από πάνω προς τα κάτω δυνατά ώστε να σπάσουν όλα τα κόκκαλα και να πάνε στην ουρά. Αν είναι πάνω από δύο κιλά την αφήνουμε έτσι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε λίγο από το λαιμό και ξεκινάμε να τη γδέρνουμε. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα εντόσθια, το κεφάλι και την ουρά με τα σπασμένα κοκκαλάκια. Τη πλένουμε και τη κόβουμε σε φιλέτα πάχους 2-3 εκατοστά και την αφήνουμε στη πιατέλα.

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
    Το τσιγαρίζουμε ίσα που να καραμελώσει και προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις.

  • Προσθέτουμε τη σμέρνα, ανακατεύουμε το φαγητό ,χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει η σάλτσα με κλειστό καπάκι.
    Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μη κολλήσει.

  • Καλή απόλαυση!

Εικόνες