
Σουβλάκια Schaschlik, με κρέας και λαχανικά
Σουβλάκια Schaschlik, με κρέας και λαχανικά
Το Σασλίκ ή σάσλυκ, είναι πιάτο σουβλιστών και ψητών κύβων κρέατος δημοφιλές στο Ιράν, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλτικά κράτη στη Βόρεια Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, το Αφγανιστάν, το Ισραήλ, το Ιράκ, την Μογγολία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Τουρκία και άλλες περιοχές.
Εγώ το γνωρίζω από την Γερμανία που ζούσα. Το τρώνε πολύ εκεί με σάλτσα φτιαγμένη από το ζουμί που βγάζει το σουβλάκι αυτό.
Το Σασλίκ (που σημαίνει σουβλιστό κρέας) αρχικά κατασκευαζόταν από αρνίσιο κρέας. Σήμερα παράγεται επίσης με χοιρινό ή βοδινό κρέας ανάλογα με τις τοπικές προτιμήσεις και θρησκευτικές εορτές. Τα σουβλάκια ψήνονται είτε μόνο με κρέας, ή με εναλλασσόμενα κομμάτια κρέατος, λίπος και λαχανικά, όπως πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρια και ντομάτα.
Χοιρινή σπάλα ή λαιμό σε κυβάκια για σουβλάκι
κρεμμύδια κομμένα στα 4
ντομάτες κομμένες στα 4
πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα καυτερή
ρίγανη
λίγο ελαιόλασο
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Eτοιμάζουμε τα υλικά μας να τα περάσουμε σε ξυλάκια για σουβλάκι ή σουβλίτσες.

Μπορούμε να προσθέσουμε και μανιτάρια φρέσκα ή και κολοκυθάκια.

Περνάμε στο ξυλάκι μας (η μεταλλικό) εναλλάξ, κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά μέχρι να μην χωράει άλλο. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά μας και λίγο λάδι.

Ψήνουμε σε κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου μας η ακόμα σε τηγάνι αντικολλητικό.

Καλή απόλαυση!






















