Σουφλέ κουνουπίδι, μπρόκολο, μπεσαμέλ

Σουφλέ κουνουπίδι, μπρόκολο, μπεσαμέλ

Ένα ωραίο σουφλέ βραστών λαχανικών με μπόλικη μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο από πάνω.

Μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνο με μπρόκολο ή μόνο με κουνουπίδι.

Δοκιμάστε το!

Υλικά

1 κιλό κουνουπίδι βρασμένο αλ ντέντε 8 με 10 λεπτά
1 κιλό μπρόκολο αλ ντέντε 6 με 8 λεπτά
ανάλογα τα κομμάτια αν είναι μικρά ή μεγάλα
8 φέτες ζαμπόν καπνιστό ή γαλοπούλα σε κομμάτια
8 φέτες κίτρινο τυρί πχ γκούντα σε κομμάτια

Εύκολη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα ολόπαχο
2 κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
4 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
αλάτι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
1/2 κουταλάκι κουρκουμά για ωραίο κίτρινο χρώμα
2 αυγά
Τυρί κίτρινο τριμμένο 150γρ

Οδηγίες
  • Μέθοδος Βήμα - Βήμα

    Βράζουμε τα λαχανικά μας και τα σουρώνουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψί 28 εκ. και κόβουμε επάνω το ζαμπόν και το κίτρινο τυρί μας.
    Αλάτι και μπαχαρικά θα βάλουμε στην μπεσαμέλ.

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα να ζεσταθεί μαζί με 2 κουταλιές βούτυρο η μαργαρίνη και λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο προσθέτουμε 4 κουταλιές αλεύρι ανάλογα πόσο σφιχτή η αραιή την θέλουμε. εδώ δεν την θέλουμε σφιχτή. Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά. Ανακατεύουμε συνέχεια να διαλυθεί το αλεύρι και να αρχίζει να βράζει σε πιο χαμηλή φωτιά και να δέσει. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα και σπάμε μέσα δύο αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα, γίνεται και χωρίς αυγά αλλά έτσι γίνεται πιο αφράτη.

  • Αδειάζουμε όλη την μπεσαμέλ επάνω από τα λαχανικά να σκεπαστούν καλά.

  • Πασπαλίζουμε με το τυρί επιλογής μας, εγώ έβαλα κεφαλοτύρι.

  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 με 45 λεπτά. Να σφίξει η μπεσαμέλ και να πάρει χρώμα.

  • Καλή απόλαυση!