
Τουρσί με διάφορα λαχανικά του Γιάννη Αραμπατζή
Τουρσί με διάφορα λαχανικά του φίλου Γιάννη Αραμπατζή.
Μέλος της Ομάδας μας , Συνταγές…εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… Ευχαριστούμε!
1 κουνουπίδι μικρό ή ½ μεγάλο (1200 γρ περίπου)
2-3 πιπεριές κέρατο
καρότα σε ροδέλες
1 κιλό πράσινες ντομάτες
1 σελινόριζα μεγάλη ή δύο μικρές
1 - 2 ραπανάκια (προαιρετικά)
2 - 3 χοντρά κλωνάρια σέλινο
2 φέτες λεμόνι
700 ml νερό
700 ml λευκό ή κόκκινο ξύδι
70 γρ ζάχαρη
100 γρ αλάτι χοντρό
πιπέρι σε κόκκους

Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το κουνουπίδι στα δύο, το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό και έπειτα, αφού το χωρίσουμε σε μπουκετάκια, το βάζουμε να σταθεί για 10', σε ένα μπολ με λίγο νερό και ξύδι (μισό - μισό) για να το καθαρίσουμε.

Σε μια λεκάνη, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε φέτες , τα ραπανάκια ,αν βάλουμε , τη σελινόριζα και τις ντομάτες στα τέσσερα . Από το σέλινο, διαλέγουμε τα κοτσάνια, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε κομμάτια 1 - 1½ εκ, όπως και τις πιπεριές. Έπειτα ρίχνουμε μέσα το αλάτι το πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε τα υλικά μας.

Αφού ανακατέψουμε τα υλικά μας,γεμίζουμε τα βάζα μας με αυτό μέχρι πάνω σχεδόν.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ξύδι και μόλις πάρουν μια με δύο βράση. Σβήνουμε το μάτι και μόλις κρυώσει λίγο το προσθέτουμε στα βάζα και τα κλείνουμε καλά.

Περιμένουμε για 10 - 15 μέρες για να είναι έτοιμο το τουρσί.






















