
Τραχανάς Μάνης με προζύμι της Ευαγγελίας Σκαρμούτσου
Τραχανάς Μάνης με προζύμι της φίλης Ευαγγελίας Σκαρμούτσου.
Μέλος της Ομάδας μας, Συνταγές…εύκολες, γρήγορες και νόστιμες...Ευχαριστούμε!
700 ml γάλα κατσικίσιο
5 αυγά
1/2 φλυτζάνι του καφέ λάδι
2 κοφτές κουταλιές γλυκού αλάτι
400γρ προζύμι που είχα αναπιάσει από το βράδυ
1 κιλό αλεύρι κίτρινο
1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με λίγο αλεύρι και το προζύμι, στο γάλα βάζουμε το αλάτι.

Προσθέτουμε το γάλα στα υπόλοιπα υλικά και ξανά αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σκληρή. Έβαλα την ζύμη σε λεκάνη και σκέπασα με πετσέτα και άφησα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ζύμωσα ξανά με λίγο αλεύρι να κάτσει η ζύμη και έκανα 33 ισομερή πιτάκια, τα έβαλα σε καθαρό σεντόνι και άφησα λίγο να ξεραθούν.

Τα γύρισα από την άλλη μεριά και τα έκοψα πιο μικρά πιτάκια.

Δοκίμασα αν τριβόταν στο ειδικό κόσκινο ,όσα κομμάτια δεν τριβόταν τα άφησα πάλι να ξεραθούν, τα έτριψα και άφησα τον τραχανά να ξεραθεί 7 ημέρες...άλλοι λένε 15.

Για να σιγουρέψω ότι δεν θα έχει υγρασία τον έβαλα σε ταψί στο φούρνο στους 125 για μια ωρίτσα ανακατεύοντας τον.

Όταν κρυώσει αποθηκεύουμε σε βάζα. Μαγειρεύουμε ανάλογα.





















