Φάβα υπέροχη με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα υπέροχη με καραμελωμένα κρεμμύδια

Τέλεια φάβα νηστίσιμη σπιτική!

Εύκολη στην παρασκευή της και πολύ νόστιμη.

Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια ή με ωμά ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Τρώγεται και σκέτη με λίγο λαδάκι από πάνω.

Η συνταγή είναι για 500γρ φάβα και γίνεται αρκετή , αν θέλετε κάνετε την μισή ποσότητα.

Υλικά

500γρ φάβα
2 κρεμμύδια μεγαλούτσικα
1 μεγάλο καρότο
αλάτι
πιπέρι
κουρκουμά
2 δαφνόφυλλα
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από μισό λεμόνι
ελαιόλαδο
νερό

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
4 κρεμμύδια σε φέτες
ελαιόλαδο
πάπρικα καπνιστή
νερό λίγο
βαλσάμικο ξύδι σε κρέμα 2 κουταλιές
1/2 κουταλάκι ζάχαρη (προαιρετικά)
εγώ δεν έβαλα

Οδηγίες
  • Μέθοδος Βήμα - Βήμα

    Πλένουμε σε αρκετό νερό τρεις φορές πολύ καλά την
    φάβα , την τρίβουμε και λίγο να φύγει ότι χρώμα βγάζει.

  • Σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε. Ξαφρίζουμε πολύ καλά .

  • Προσθέτουμε τα δυο κρεμμύδια το καρότο τα δαφνόφυλλα , αλάτι πιπέρι, κουρκουμά που δίνει ωραίο χρώμα.

  • Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν και να χυλώσουν όλα και να μαλακώσει καλά η φάβα, προσέχουμε μην δεν μας φτάσει το νεράκι και προσθέτουμε σταδιακά αν χρειαστεί.

  • Πολτοποιούμε με ράβδο ή στο μούλτι να γίνει κρέμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

  • Έτοιμη και πανόστιμη.

  • Κόβουμε σε φέτες τα 4 κρεμμύδια μας και τα σοτάρουμε στο λάδι να πάρουν καλό σκούρο χρώμα χωρίς να καούνε. Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να σκεπαστούν και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν και να ρουφήξουν τα ζουμιά τους. Ανακατεύουμε ενδιάμεσα να μην κολλήσουν. Αν χρειαστεί βάζουμε στην πορεία ελάχιστο νερό, όταν θα σερβίρουμε την φάβα προσθέτουμε από πάνω μπόλικα κρεμμύδια που θα την απογειώσει σε γεύση. Καλή απόλαυση!

  • Καλή απόλαυση!