
Ψωμί χωριάτικο με τέλεια κόρα
Ψωμί χωριάτικο σπιτικό.
Αυτά τα ψωμιά είναι από τον σύζυγο μου φτιαγμένα τον Γιάννη Τρέσκα,
αρτοποιός 40 χρόνια.
Μπορείτε εύκολα να τα φτιάξετε κι εσείς.
Αλεύρι : 1 κιλό
Μπορεί να είναι από απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις , ολικής , κίτρινο, σίκαλης, ή μίξη αυτών σε όποια αναλογία θέλουμε.
Προζύμι : 100 έως 200 γραμμάρια , αναλόγως πόσο γρήγορα θέλουμε να φουσκώσει αλλά και πόσο ξινό θα είναι. Περισσότερο προζύμι σημαίνει και περισσότερη ξινίλα.
Αλάτι : 25 γραμμάρια
Νερό : 600 με 700 γραμμάρια.
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το είδος των αλεύρων που χρησιμοποιούμε. Το αλεύρι ολικής όπως και το κίτρινο ‘’ σηκώνουν ‘’ περισσότερο νερό από το άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι και μετά προσθέτουμε τη μαγιά. Βάζουμε τα 500 γραμμάρια νερό και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο.

Μην βάλετε όλο το νερό μαζί γιατί η ζύμη θα είναι πολύ μαλακιά και θα πρέπει να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι. Το ζυμώνουμε πολύ καλά γύρω στα 20 λεπτά με μια κουτάλα ή με τα χέρια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε μια λεκάνη σκεπασμένη με πετσέτα για μια ώρα. Μετά το πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε το βάζουμε στο ταψί ή στη φόρμα που θέλουμε και το αφήνουμε πάλι σκεπασμένο με πετσέτα άλλη μια ώρα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο για ψήσιμο το βάζουμε στον φούρνο και ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό στο κάτω μέρος του φούρνου για να γίνει ατμός και το ψωμί μας να μην σκάσει. Μετά από μισή ώρα κατεβάζουμε τον φούρνο στους 160 – 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Εγώ στην μισή ώρα το έβγαλα από το ταψί και το έβαλα στη σχάρα του φούρνου για να ψηθεί και από κάτω

Καλή απόλαυση!






















